Claus Hansen fortæller om råderet

27-10-2014

AAB Silkeborg

Claus Hansen arbejder som inspektør hos AAB Silkeborg, hvor han blandt andet er ansvarlig for individuelle og kollektive råderetssager. Her svarer han på spørgsmål om, hvordan arbejdet med råderet foregår.

Claus Hansen Om RaaderetHvordan foregår en typisk råderetssag?
Først modtager vi  en skriftlig anmeldelse fra en beboer. Her fremgår det, hvad der skal laves, samt et økonomisk overblik over alle udgifter. Hvis alt er som det skal være, fremsender vi en skriftelig tilladelse til igangsætning.

Afhængig af, hvad der er for noget arbejde, vil der samtidig blive lavet en beregning for evt. økonomisk godtgørelse ved fraflytning. Når arbejdet er udført, godkender vi det udførte arbejde og sikrer, at alt er som forventet. [Læs eventuelt mere om økonomien i råderetssager]

Hvad kan beboeren få lov at lave?
Alt kan stort set lade sig gøre. Man skal selvfølgelig ikke pille en bærende væg ned, så hele skidtet styrter sammen. Men ellers kan det meste faktisk lade sig gøre.

Er der mange anmeldelser af råderet?
Nej, desværre. Og dem er der kommer er ofte kun mindre sager. Indvendigt handler det ofte om nyt inventar på badeværelset eller opsætning af flere skabe osv. Udvendigt er der typisk tale om markiser og overdækkede terrasser. [Ved udvendige forhold gælder, at alt arbejde skal godkendes på et afdelingsmøde]

Jeg har faktisk endnu til gode at prøve en sag med en større renovering.

Hvorfor tror du ikke, I har flere?
Jeg tror, der er mange, som ikke er opmærksomme på, hvilke muligheder de har som beboer i en almen bolig. Mange tror, at vi som boligforening alligevel ikke giver tilladelse til noget, og derfor gider de ikke at anmelde det. Her prøver vi at være imødekommende, så vores beboere får det så godt som muligt. Og hvis arbejdet ellers bliver udført håndværksmæssigt korrekt, har vi jo sådan set slet ikke ret til at sige nej.

Flere ansøgninger er jo sådan set bare mere arbejde. Hvorfor vil du gerne have flere anmeldelser?
Det er selvfølgelig mere arbejde, men omvendt skal det jo også være sådan, at folk sidder i en lejlighed, som de har lyst til at bo i. Og det er trods alt beboeren selv, der udfører det meste af arbejdet. 

Du kan her læse meget mere om råderet og installationsret